Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ 21-7-2016

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΔΜ-Θ
                                                                                                    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2016
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 στην οποία συμμετείχαν τα εκλεγμένα μέλη της παράταξής μας Γεωργιάδου Μαργαρίτα, Ζουλούμης Γρηγόρης , Μιχαηλίδης Μελέτης και Μπουγάς Αντώνης.
 Πριν από την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έγινε ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία που ξεκίνησε το Υπουργείο Εσωτερικών για την σύνταξη νέων οργανογραμμάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα και θα υποβάλει προτάσεις για τον σκοπό αυτό. Κατά την  συζήτηση που  επακολούθησε, έγινε ομόφωνα δεκτή η πρόταση της παράταξής μας για συνάντηση του Συλλόγου με τον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Α.Δ.Μ-Θ. ώστε να ζητηθεί (αν δεν έχει ήδη προγραμματισθεί) η σύσταση ανάλογης επιτροπής ειδικά για το οργανόγραμμα της Α.Δ.Μ-Θ. στην οποία θα συμμετέχει και ο Σύλλογος μας.

1ο Θέμα: .Γνωμοδότηση δικηγόρου για την στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου
Με την ενημέρωση και εισήγηση του Δικηγόρου κ. Θαλή Μέλφου επαληθεύθηκε και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά το βάσιμο της πρότασής μας για δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης του Υπουργού που αφορά την μετακίνηση των συναδέλφων στην Υπηρεσία Ασύλου.
Συνοπτικά ο Δικηγόρος ανέφερε ότι, η νομική του άποψη είναι πως ο τρόπος και η διαδικασία της στελέχωσης της Υπηρεσίας Ασύλου, έχει σοβαρά νομικά και διοικητικά ελαττώματα και πάσχει ακυρότητας. Συγκεκριμένα δεν ακολουθήθηκε η σύννομη διαδικασία  που είναι η δημόσια πρόσκληση για κάλυψη των κενών θέσεων, η υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη αυτών των θέσεων, και τέλος  η επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων ύστερα από αξιολόγησή των προσόντων τους. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν καλυφθούν οι θέσεις (που είναι το πιθανότερο) από την ανωτέρω εθελούσια διαδικασία, τότε θα πρέπει για την αναγκαστική μετακίνηση υπαλλήλων να εφαρμοσθεί ο Υπαλληλικός Κώδικας και να γνωμοδοτήσει σχετικά το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Ακολούθως τέθηκαν προς ψηφοφορία δύο (2) προτάσεις δράσης του Συλλόγου, για την αντίκρουση της μη σύννομης και παράτυπης πράξης της Διοίκησης:
 α) Η πρόταση της Παράταξης μας που από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρη, ρητή και κατηγορηματική, δηλαδή η άμεση κατάθεση εκ μέρους του Συλλόγου - καθώς από το ρόλο αλλά και το Καταστατικό του έχει έννομο συμφέρον - αίτησης ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του Υπουργού ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, και η εφαρμογή της διαδικασίας της «Δημόσιας πρόσκλησης» (αρ. 2 του Ν.4375/2016) ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εθελοντικής μετακίνησης για όσους συναδέλφους το επιθυμούν.
β)Η άλλη πρόταση που τέθηκε από κοινού προς ψηφοφορία από τις παρατάξεις Α.Κ.Ε. και Σ.&Δ. ήταν να στηριχτούν οικονομικά όσοι συνάδελφοι θέλουν να προσφύγουν, αλλά να μην συμμετέχει προς το παρόν ο Σύλλογος σε καμία δικαστική διαμάχη κατά της μη σύννομης και παράτυπης πράξης της Διοίκησης, με το πρωτοφανές σκεπτικό, άκουσον - άκουσον!!!, να μη θιχθούν τα συμφέροντα των πέντε Συναδέλφων που ήδη έχουν αιτηθεί εθελοντικά την μετακίνησή τους. Ακολούθως και στην περίπτωση που οι υποχρεωτικά μετακινούμενοι Συνάδελφοι δικαιωθούν, τότε ο Σύλλογός να αιτηθεί την ακύρωση της πράξης της Διοίκησης ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων!!!
Δυστυχώς και παρά την προτροπή μας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στο ΣΥΝΟΛΟ των Συναδέλφων, υπερψηφίστηκε η 2η πρόταση. Παρουσιάζεται λοιπόν το πρωτοφανές γεγονός για συνδικαλιστικές παρατάξεις, να αναγνωρίζουν τόσο την νομική όσο και την διοικητική παρατυπία μίας πράξης της Διοίκησης που θίγει εργαζομένους, αλλά για λόγους τήρησης ίσων αποστάσεων, σκοπιμότητας, τακτικισμών, ή τι άλλο; να επιλέγουν το κρυφτούλι και να παραμένουν στο παρασκήνιο, την στιγμή που οι εργαζόμενοι τους θέλουν ενεργούς συμπαραστάτες και μπροστάρηδες στον αγώνα τους.
               
2ο Θέμα: Διάσπαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης (Εξελίξεις και καθορισμός δράσης του Δ.Σ.).

Κατά την συζήτηση ακούσθηκαν και πάλι από την Α.Κ.Ε. τα γνωστά και από την προηγούμενη συνεδρίαση περί του τι θέλουν και επιθυμούν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες και επιπλέον αμφισβητήθηκε η αποτελεσματική λειτουργία της Α.Δ.Μ-Θ. λόγω του μεγάλου μεγέθους της. Αποτέλεσμα αυτής της τοποθέτησης ήταν για μια ακόμη φορά να γίνουμε μάρτυρες της ασυνεννοησίας και των διαφορών που έχουν οι δύο παρατάξεις που συγκροτούν το προεδρείο. Μετά από μία και πλέον ώρα έντασης και μεταξύ των αντεγκλήσεων, σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος πρότεινε την διακοπή της συζήτησης και την συνέχισή της σε επόμενη (τρίτη κατά σειρά) συνεδρίαση.
Προ του αδιεξόδου και του κινδύνου να διαιωνίζεται χωρίς αποτέλεσμα η ίδια συζήτηση, η παράταξή μας πρότεινε:
1.       Να συνταχθεί μετά από γραπτές προτάσεις των παρατάξεων κείμενο που θα βασίζεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και στο οποίο θα περιλαμβάνεται:
·         Αίτημα απόσυρσης της διάταξης του νομοσχεδίου που προβλέπει την διάσπαση της Α.Δ.Μ-Θ.
·         Αίτημα επιστημονικής και τεκμηριωμένης αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της μέχρι σήμερα λειτουργίας της Α.Δ.Μ-Θ. και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να ληφθούν με γνώμονα την στήριξη και ενδυνάμωση της υπάρχουσας δομής.
2.       Η προώθηση του κειμένου στην ΟΣΕΑΔΕ, και η επίδοσή του στον Υπουργό Εσωτερικών από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Συλλόγου.
Η παράταξή μας ήδη από την  επομένη ημέρα κατέθεσε ολοσέλιδη πρόταση και πλέον περιμένουμε τις ενέργειες του Προεδρείου για την σύνταξη-σύνθεση του κειμένου.

                Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε περίτρανα ότι καμιά προγραμματική συμφωνία επί της ουσίας δεν συνδέει τις δύο παρατάξεις του προεδρείου. Η δυσλειτουργία τους στην λήψη αποφάσεων πέρα από την αναβλητικότητα, οδηγεί και στην υιοθέτηση μεσοβέζικων θέσεων, όπως στην παραπάνω περίπτωση της Υπηρεσίας Ασύλου όπου συνειδητά επέλεξαν να πατάνε σε δύο βάρκες (... έως πότε άραγε;) και να θυσιάσουν στο βωμό των τακτικισμών και των μεταξύ τους ισορροπιών το ευρύτερο συλλογικό συμφέρον όλων μας.
Αυτή η προβληματική και επικίνδυνη λειτουργία των δύο παρατάξεων του προεδρείου μειώνει την αποτελεσματικότητα των δράσεων μας, την στιγμή που έχουμε μπροστά μας την επερχόμενη επίθεση της Κυβέρνησης στα Εργασιακά και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε την κινητικότητα η οποία ενώ στην αρχή πλασάρεται σαν εθελοντική, στην συνέχεια θα εφαρμοστεί με την χειρότερη μορφή των αναγκαστικών μετακινήσεων, δημιουργώντας έτσι ανησυχία και ανασφάλεια στους εργαζομένους.
                Η παράταξή μας, με τον πλέον σαφή τρόπο και έχοντας συναίσθηση του ρόλου της, σας καλεί σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα ώστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιταχθούμε στην επερχόμενη λαίλαπα στην εργασιακή, οικογενειακή και τελικά οικονομική κατάστασή μας.


proodsynerg.blogspot.gr                                                                                 proodsynerg @gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου